BARENE PARADAJZ-PAPRIKE

Ovo je, bez skromnosti, najbolji način za ostavljanje paradajz paprika. 

Naime, jako volim ovu vrstu zimnice i probala sam mnoge načine za pripremu paradajz-paprika ali ovaj je bez premca. Svoju zahvalnost upućujem dragoj Dani Drobnjak, poznatijoj kao Polimka, čiji rad odavno pratim i cenim. Preporučujem vam da skoknete do njenog bloga i pogledate kakva se kulinarska blaga tamo mogu pronaći. Dana je divna žena, vešta kulinarka, nenametljiva osoba čiji rad odlikuje predanost, kvalitet i ljubav.

Barene paprike za zimnicu

Potrebne namirnice: 10 kg paradajz-paprike, 3 l vode, 1 l alkoholnog sirćeta, ½ l ulja, 250 g soli, 250 g šećera, 2 kesice bibera u zrnu, 1 veza peršunovog lista.

Priprema: Paprike oprati, oštrim nožem odseći drškice i čačkalicom izbockati na par mesta. U vodu usuti sirće, ulje, so i šećer, pa kada provri bariti pripremljene paprike po 2-3 minuta sa obe strane tj. 1-2 ključa. Paprike izvaditi i odložiti u dublju posudu da se malo prohlade. Zatim ih slagati u tegle (bez puno pritiskanja), dodati biber, sitno iseckan list peršuna, staviti pritiskače i zaliti vrućim presolcem tj. tečnošću u kojoj su kuvane. Tegle odmah zatvoriti i ostaviti ih umotane u tople čaršafe ili tanje ćebe do sutradan, a zatim ih ostaviti na predviđeno mesto za čuvanje zimnice.

Na isti način pripremam i filete paprike, tako što ih kratko obarim u presolcu, prohladim i poređam u tegle. Zatim, dodam malo belog luka i peršunovog lista, pa prelijem vrućim presolcem i zatvorim tegle. Salata je i više nego odlična, tako da vam je od srca preporučujem jer nije zahtevna za pripremu, nema konzervansa i odlično se održi.


Fileti paprike

Potrebne namirnice: 
3 kg paprike (kurtovka)
850 ml vode
280 ml sirćeta
150 ml maslinovog ulja
70 g soli
70 g šećera
biber, peršun i beli luk po želji

Način pripreme:
Paprike oprati, ukloniti peteljke i očistiti od semena, pa preseći na četvrtine ili polovine po dužoj strani. 
Vodu, sirće, ulje, so i šećer sipati u šerpu dovoljne širine da fileti paprike mogu da se slobodno okreću. Kada tekućina provri dodati turu paprika, pa nakon minut-dva izvaditi ih (francuskom kašikom) i ostaviti paprike da se prohlade. Postupak ponoviti sa ostatkom paprika.
U čiste i tople tegle poređati paprike, po želji dodati biber, peršunov list i beli luk, pritisnuti plastičnim pritiskačima, naliti vrućim presolcem, zatvoriti (ivice tegli i zatvarači sa unutrašnje strane mogu se premazati alkoholom), umotati u staro ćebe i ostaviti preko noći tj. da se tegle potpuno ohlade. 
Sutradan tegle odložiti na predviđeno mesto.

Napomena: Od ove količine dobije se šest tegli od 750 g.

Preporučujem da pogledate i ovaj recept za pripremu barenih paprika.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

5 коментара:

  1. Ne radim zimnicu, ali volim jesti ovako fino ukiseljeno povrće.:)) Naročito ako su paprike malo tvrđe, a ne onako mekane.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Teško im je odoleti :)) Jako volim ovu zimnicu i skoro svake godine pripremam ove papričice ali nikada do sada se nije desilo da su paprike bile ovako dobre i sačuvane tj. tvrde i ne preterano kisele. Ma, zaista je recept za preporuku. Hvala Dani, još jednom. Pozdravček

      Избриши
  2. Barene paprike obožavam. Ne pravim ih ali ovde kupujem i jako mi sde sviđaju, kao što kažeš,blago kisele a hrskave,mmmm a volim i one punjene ribancem,....

    ОдговориИзбриши
  3. Šta misliš bez šećera? Ne znam koja mu je uloga sem ukusa. Ja i ajvar pravim bez šećera.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja ajvar pravim bez šećera ali za ove paprike mislim da je neophodan kao prirodni konznervan, a i balansira ukus.

      Ako nema potrebe da se čuvaju duže, onda ove paprike možda i mogu da prođu bez šećera, ali ne preporučujem.

      Избриши