#KAO NEKAD: KOH

Domaći kolač koji pamtim od najranijeg detinjstva, a koji se i danas s vremena na vreme nađe na našoj trpezi jeste koh. Volim da osetim pod zubima strukturu ovog kolača, koji je ujedno predivno sočan, a sa druge strane dovoljno kompaktan da se ima šta zagristi. Jedina mana mu je što brzo nestane tj. plane (max 24h). ☺

Osim toga, koh je idealna poslastica za letnje dane, koja vas može brzo okrepiti i dovoljno zasladiti. 

Koh od griza
Potrebne namirnice: Biskvit - 6 jaja, 120 g šećera, 165 g pšeničnog (što sitnijeg) griza, 40 g brašna, po želji 1 kašika kakao praha. Preliv - 1.3 l mleka, 100 g šećera, 1 vanil-šećer, ½ limuna (kora).

Način pripreme: Jaja penasto umutiti uz postepeno dodavanje šećera. Zatim, nastaviti mućenje uz postepeno dodavanje griza i brašna. Mutiti dok se svi sastojci ne sjedine i masa postane dovoljno gusta. Od ukupne smese odvojiti 3 kašike i pomešati sa kakaom. U podmazan i brašnom posut pleh (20x33 cm) izručiti i ravnomerno rasporediti smesu. Zatim, preliti tamnom smesom (sa kakaom) i išarati po želji. Peći u dobro ugrejanoj rerni na 200ºC 12-15 minuta. Mleko zakuvati sa šećerom, uz redovno mešanje. Kada mleko počne lagano da struji dodati oguljenu koru limuna (nema potrebe za rendanjem jer se kasnije kora izvadi) i vanil-šećer, pa mešati dok mleko ne provri. Pečeni koh izvaditi iz pećnice, čačkalicom izbockati na više mesta i postepeno preliti vrelim mlekom. Kolač ostaviti (na sobnoj temperaturi) da se ohladi, a zatim prekriti alu-folijom i ostaviti u frižideru 4-6 sati da se dobro ohladi. Iseći na kocke željene veličine i poslužiti uz dodatak mleka ili sirupa od višnje/maline.  
Koh od griza

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam.

2 коментара:

  1. Svaki kolaš koji ovako dugo preživi i ostane popularan je svakako i posebno ukusan. Zato što je ijednostavan za pripremu.

    ОдговориИзбриши