#MOJ FAVORIT - POTAŽ OD TIKVICA

Ovakve i slične čorbice pravi su dar za stomak, što se mog iskustva tiče. Tzv. čorbasta jela rado jedem, a istini za volju to je jedna od stavki u mojoj ishrani na koju sam pomalo i ponosna. 

U ona vremena, kada smo svi jeli manje-više ista jela i bez puno zapitkivanja zašto baš to (a ne nešto drugo), obraćala se velika pažnja da li deca jedu "nešto na kašiku". U našoj kući, kao i u većini porodica tog vremena, dva do tri puta nedeljno spremala se čorbasta hrana. Vikendima je supa bila obavezna, čak i tokom leta. I, tako se stvorila navika koja mi već duži niz godina pričinjava pravo zadovoljstvo - volim da srknem, pa to ti je. Nisam majstor za domaću supu, priznajem. Iako sam uporna u tome da se izveštim, nešto me neće. Nego, moraću jednom prilikom da zamolim neku od vas, vojvođanskih majstorica, za kratak kurs uz praktičnu nastavu, pa da i ja zakuvam tu supu jednom kako valja. ☺ 

Šalu na stranu, istina je da mi supe mogu biti bolje ali zato sam čorbe uspešno savladala (tako mi kažu). Pa, u skladu sa tim, evo jednog proverenog recepta za brzu i ukusnu, gustu povrtnu čorbu tj. potaž od tikvica, koji se lako može prilagoditi i za posnu varijantu.

Potaž sa tikvicama

Potrebne namirnice: 1 veća tikvica, 1 krompir, 2 čena belog luka, 1 glavica crnog luka, 1 manji celer, 900 ml pilećeg bujona ili vode, 20-ak g putera, ulje, so/suvi začin, biber, bosiljak, 2 tortilje.

Način pripreme: U pogodnoj šerpi rastopiti puter sa malo ulja, pa dodati crni luk iseckan na kockice, blago posoliti i dinstati dok luk ne omekša (uz dodavanje vode po potrebi). Kada luk omekša, dodati očišćen i na kockice iseckan celer, sitno seckan beli luk, pa nastaviti dinstanje dok celer malo ne omekša. Zatim, dodati očišćen i na kockice iseckan krompir, tikvicu isečenu na krupnije komade (ne ljuštim tikvicu, a ako je baš mlada onda ostavim i krajeve), naliti toplim bujonom ili vodom i kuvati desetak minuta. Za to vreme, tortilje tostirati na neprijanjajućoj podlozi, unakrsno iseći na osam delova i ostaviti za dekoraciju. Čorbu skloniti sa vatre i povrće ispasirati štapnim mikserom. Začiniti prema ukusu, a gustinu čorbe dodatno regulisati po želji. Savetujem da se ne preteruje sa dodavanjem tečnosti jer potaž sam po sebi podrazumeva kremastu, gustu čorbu. Zatim, vratiti na isključenu ali toplu ringlu da provri. Servirati dekorisano mlevenim biberom, listom bosiljka i tostiranom tortiljom.

Krem čorba sa tikvicama

Preporučujem vam i recept za krem čorbu od pečuraka, pileću krem čorbu, kao i  krem čorbu od povrća (sa "Carskom mešavinom").

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

2 коментара:

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.